HASS

Home Assistant – The start

Ik zat al een tijdje te kijken om mijn huis te voorzien van wat slimme dingen, ook wel domotica genoemd. Tot dusverre was ik eigenlijk nooit verder gekomen als wat simpel Klik-Aan-Klik-Uit (KAKU) schakelmateriaal en wat Philips LivingColors en Hue apparatuur. Daarbij lag de bediening altijd bij de gebruiker zelf, ik moest zelf op het knopje drukken. Terwijl in sommige gevallen het gewoon logisch is als zaken op een bepaald tijdstip gebeuren, of bijvoorbeeld als de zon onder gaat. Het is logisch dat dan de verlichting aan gaat.

Er zijm best wat commerciële oplossingen welke hierop in spelen. Ik had echter geen zin om alles wat ik in de loop van de tijd verzameld had ineens overboord te gooien om een kant-en-klare oplossing te implementeren. Dus ik wilde iets hebben waarbij ik mijn verschillende apparaatjes allemaal centraal kon aansturen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik een aantal pakketten tegen welke verschillende mogelijkheden boden. Om mijn KAKU schakelaars aan te kunnen sturen ben ik begonnen met de aanschaf van een RFLINK gateway. Er waren nog niet echt veel pakketten die dit ondersteunden.
Als eerste ben ik begonnen met Domoticz. Hoewel dit pakket erg uitgebreid is, vond ik persoonlijk de bediening niet altijd even logisch. Vooral qua layout zaten er veel punten waar ik erg aan moest wennen. Hoewel dit door middel van diverse uitbreidingen helemaal te personaliseren was, heb ik er nooit echt een goed gevoel bij gekregen. Vandaar dat ik verder ben gaan kijken. Een collega tipte mij op HomeAssistant. Dit was een minimalistisch pakket, met een strakke, cleane interface. Het paste helemaal in de lijn zoals ik een dergelijk pakket voor mij zag. Alleen, op dat moment was er nog geen ondersteuning voor Home Assistant. Dus ik “kon” nog niet overstappen. Ik ben toch uit interesse de site blijven volgen, en op een gegeven moment zag ik zowaar dat er een ontwikkelaar bezig was met de implementatie van de RFLink gateway. Dit was het moment waarop ik ben ingestapt.

Home Assistant heeft een erg mooi mechanisme waarmee je “custom components” kan imbedden in de installatie. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om “beta” producten te proberen. Ik ben op deze manier begonnen met mijn RFLink gateway. Zo kon ik zelf wat aanpassingen doen in het begin van de ontwikkeling om zo toch mijn schakelaars aan te sturen. Verder kon ik wat andere componenten die ik had ook koppelen binnen Home Assistant en zodoende was het begin gemaakt.

Op deze site kan je hoop ik veel tips en tricks vinden om ook voor jouw situatie Home Assistant geschikt te maken.