HASS

Home Assistant – Hue integratie

Eén van de meest voor de hand liggende zaken van home automation / domotica is natuurlijk dingen in huis automatiseren. Nu zijn er inmiddels al een groot aantal kant en klare producten op de markt die hierop inspelen. Eén van de eerste hiervan was Philips met de Living Colors / Hue lijn. Ik had al wat van Philips in huis. Op het moment dat Home Assistant dus geinstalleerd was, werd het tijd om te kijken hoe ik Hue in HASS kon integreren.

Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig. Het begint met het koppelen van de Hue bridge aan jouw Home Assistant configuratie. Bij deze koppeling wordt er een token file gegenereerd. Dit bestand wordt onder andere gegenereerd op basis van het IP-adres van de Hue bridge, het is dus belangrijk dat deze altijd hetzelfde blijft. Hiervoor kan je een DHCP reservering maken in jouw lokale netwerk. Zorg na het maken van de reservering er ook voor dat de Hue bridge opnieuw opgestart wordt, zodat ook daadwerkelijk het nieuwe IP-adres actief is. Een andere optie is een statisch IP-adres aan te maken in de bridge.

Op het moment dat de bridge herstart is en benaderbaar, zal de standaard HASS configuratie door middel van het zogenaamde “discovery” component de bridge detecteren. Er verschijnt hiervoor een configuratie wizard.

Door op de link “Configure” te drukken wordt de wizard gestart. Stel je hiervan niet teveel voor, het is namelijk slechts één enkele stap…

Druk nu op de Connect button op de Hue bridge. Daarna Druk je op het getoonde scherm op de “I have pressed the button” knop. Dit was alles, nu verschijnen de op de Hue bridge geconfigureerde apparaten in Home Assistant.

Ook in de entities list zullen deze apparaten ieder als losse entiteit verschijnen.

Tijdens het connect proces wordt het bovengenoemde token bestand dus gegenereerd. Dit bestand wordt in de configatie directory geplaatst onder de naam “phue_-.conf”.

Configuratie directory voor:

Configuratie directory na:

Doordat er op deze manier voor iedere bridge een uniek token bestand wordt gegenereerd, kunnen er meerdere hue bridges naast elkaar gebruikt worden.

Dit was het koppelen van de Hue bridge aan de Home Assistant installatie. In een latere blog zal ik dieper ingaan op het koppelen van verschillende devices, maken van groepen en toepassen van slimme automations!